piątek, 2 marca 2012

Kasza gryczana z piersią z kurczaka i masą szpinakowo-brokułową.


Kasza gryczana z piersią z kurczaka i masą szpinakowo-brokułową.

Potrzebujemy:
*kilka różyczek brokułu (ok. 100g)
*kilka kulek mrożonego szpinaku (4-6)
*kawałek piersi z kurczaka
*kasza gryczana(dobrze sprawdzi się tu również brązowy ryż)
*przyprawy (ja użyłam tylko curry i ziół prowansalskich)

 Przygotowanie:

1.       Kaszę gryczaną przygotowujemy według opakowania (tyle ile kto lubi)
2.       Różyczki brokułu wrzucamy do gotującej się wody razem z pokrojoną i przyprawioną ziołami piersią z kurczaka.
3.        Do wody dajemy ok. pół łyżeczki curry i gotujemy 7-8 minut (aż brokuł będzie miękki)
4.       W międzyczasie rozmrażamy kuleczki szpinaku na teflonowej patelni. Można dodać trochę wody, aby szpinak nie przywarł.
5.       Brokuł i pierś odcedzamy.
6.       Pierś odkładamy na chwilę w inne miejsce, a brokuł "traktujemy" blenderem do uzyskania gładkiej masy.
7.       „masę brokułową” łączymy ze szpinakiem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
8.       Na talerzu nakładamy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną, następnie masę szpinakowo-brokułową oraz pierś z kurczaka.





Jeśli ktoś lubi, do sosu może dać jeszcze ser (twaróg, serek wiejski, ser żółty, feta)  lub jogurt naturalny, czosnek oraz inne przyprawy

Ja, jak widać przyzwyczaiłam swoje podniebienie i żołądek do potraw bardziej „jałowych”, więc niektórym moje przepisy mogą nie smakować ;d

1 komentarz:

  1. A możesz napisać jaki masz blender ? Bo chciałam kupić do robienia różnych koktajli itp. ale nie mam pojęcia jaki :P

    OdpowiedzUsuń