Kasza gryczana z piersią z kurczaka i masą
szpinakowo-brokułową.
Potrzebujemy:
*kilka różyczek brokułu (ok. 100g)
*kilka kulek mrożonego szpinaku (4-6)
*kawałek piersi z kurczaka
*kasza gryczana(dobrze sprawdzi się tu również brązowy ryż)
*przyprawy (ja użyłam tylko curry i ziół prowansalskich)
Przygotowanie:
1. Kaszę
gryczaną przygotowujemy według opakowania (tyle ile kto lubi)
2. Różyczki
brokułu wrzucamy do gotującej się wody razem z pokrojoną i przyprawioną ziołami
piersią z kurczaka.
3. Do wody dajemy ok. pół łyżeczki curry i
gotujemy 7-8 minut (aż brokuł będzie miękki)
4. W
międzyczasie rozmrażamy kuleczki szpinaku na teflonowej patelni. Można dodać
trochę wody, aby szpinak nie przywarł.
5. Brokuł
i pierś odcedzamy.
6. Pierś
odkładamy na chwilę w inne miejsce, a brokuł "traktujemy" blenderem do uzyskania gładkiej
masy.
7. „masę
brokułową” łączymy ze szpinakiem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
8. Na
talerzu nakładamy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną, następnie masę
szpinakowo-brokułową oraz pierś z kurczaka.
Jeśli ktoś lubi, do sosu może dać jeszcze ser (twaróg,
serek wiejski, ser żółty, feta) lub
jogurt naturalny, czosnek oraz inne przyprawy
Ja, jak widać przyzwyczaiłam swoje podniebienie i żołądek
do potraw bardziej „jałowych”, więc niektórym moje przepisy mogą nie smakować
;d
A możesz napisać jaki masz blender ? Bo chciałam kupić do robienia różnych koktajli itp. ale nie mam pojęcia jaki :P
OdpowiedzUsuń