wtorek, 6 marca 2012

Zdjęcia obiadów (parowar)

Ostatnio sporo czasu spędzam przy książkach, więc nie mam wystarczająco wolnego, aby codziennie dodawać nowe wpisy. Dziś zamieszczę tylko zdjęcia z niektórych obiadów. Nie ma co wypisywać przepisów na każde z tych dań, ponieważ przygotowanie ich jest na prawdę banalnie proste.

Przyznam, że te porcje są na prawdę ogromne jak się patrzy, ale ich kaloryczność jest jeszcze mniejsza, gdyż większość stanowią warzywa, a pokrojone tak drobno dodatkowo zwiększają swoją objętość optycznie. Na drugiej pozycji jest kawałek mięsa no i czasem dojdzie jakiś ryż czy kasza (w postaci dwóch łyżek suchego produktu, przed przygotowaniem)


Pałka z kurczaka (pozbawiona skóry) w ziołach prowansalskich z warzywami* z parowaru i dwiema łyżkami** ryżu brązowego
*cukinia, marchew, papryka, pieczarki
**2 łyżki ryżu zwiększyły swoją objętość po przyrządzeniu.

Pierś z kurczaka w ziołach z warzywami* z parowaru i dwiema łyżkami** kaszy gryczanej
*brokuł, marchew, mrożona włoszczyzna, pieczarki
**2 łyżki kaszy zwiększyły swoją objętość po przyrządzeniu.


Filet z mintaja w ziołach prowansalskich i słodkiej papryce, skropiony sokiem z cytryny, z warzywami* i ziemniakiem w ziołach oraz papryce słodkiej i ostrej z parowaru
*brokuł, marchew, mrożona włoszczyzna
 
 
 

Bakłażan faszerowany i zapiekany* z ziemniakiem w ziołach, słodkiej i ostrej papryce i warzywami** z parowaru
*Przepis na bakłażana znajdziecie w poprzednich notkach
**marchew, pieczarki

Pierś z kurczaka w ziołach podana z warzywami* z parowaru
*cukinia, brokuł, marchew, pieczarki, papryka
 

Jak widać, wszystkie tego typu obiady przyrządzam za pomocą parowaru.
Uważam, że w przypadku warzyw sprawdza się znakomicie, ponieważ nie tracą one swojego smaku, koloru ani nie są przesiąknięte wodą

2 komentarze:

  1. Mam nadzieję, że szybko do nas wrócisz...

    OdpowiedzUsuń
  2. bakłażan wygląda genialnie!!!

    OdpowiedzUsuń