Wczoraj wypróbowałam przepis na bakłażana faszerowanego i
zapiekanego, oczywiście zanim przystąpiłam do przygotowania go, musiałam
prześledzić wiele innych przepisów, jak się z tym warzywem obchodzić, ponieważ
nie miałam wcześniej z nim styczności. Muszę przyznać, że do faszerowania
nadaje się znakomicie :)
Na zdjęciach starałam się umieścić również etapy z przygotowania obiadu. Niektóre niestety wyszły
ciemnie, bo folia aluminiowa odbijała światło.
Bakłażan faszerowany i zapiekany
Potrzebujemy:
*Bakłażan
*szczypta soli (aby pozbyć się goryczki z bakłażana)
*mała marchew
*kilka małych pieczarek (ok. 8)
*1/3 czerwonej papryki
*pomidor bez skórki
*trochę piersi z kurczaka
*przyprawy (ja dałam zioła prowansalskie, curry, słodką i
ostrą paprykę)
Przygotowanie:
1. Bakłażana
kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, tak aby dało się go nafaszerować. (miąższu
nie wyrzucamy)
2. Posypujemy
go solą (aby pozbyć się goryczki) i odstawiamy na 10-15 minut
3. Paprykę
i pieczarki kroimy w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach,
pomidora sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
4. Kawałek
piersi z kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
5. Pierś,
pieczarki, paprykę i marchew wrzucamy na patelnię teflonową i dusimy bez
tłuszczu pod przykryciem kilka minut (można dolać trochę wody)
6. Bakłażana
i wydrążony wcześniej ładny kawałek środka obsypany solą dokładnie płuczemy. (w
międzyczasie możemy nastawić piekarnik na 180o , aby się nagrzewał)
7. Miąższ
z bakłażana i pomidora kroimy w kostkę po czym wrzucamy na patelnie z warzywami
i piersią.
8. Warzywa
doprawiamy ziołami, curry, słodką i ostrą papryką jeszcze chwile dusząc pod
przykryciem
9. Naszego
ładnie wydrążonego bakłażana nadziewamy farszem, ustawiamy na blaszce wyłożoną
folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
10. Pieczemy
ok. 20 min w 180o
Poniżej widzicie zdjęcia całego bakłażana. Ja zjadłam
wczoraj jedną połówkę, a drugą zostawiłam na dziś :D
Oczywiście do faszerowania możecie dać również inne warzywa np. kukurydzę czy oliwki a na wierzch położyć plasterek żółtego sera, jeśli lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz