środa, 15 sierpnia 2012

Warzywa z piersią, z sosem chińskim i makaronem ryżowym.

Ostatnio nie miałam dostępu do swojego komputera, bo coś tam się zepsuło. Nie wiem, nie znam się.
Myślałam, że będę mieć robionego formata więc po zgrywałam niektóre dokumenty, pliki, zdjęcia itp na pendraiva, no ale niestety utraciłam trochę zdjęć posiłków, które ostatnio tak zbierałam do dodania na bloga...

Kilka dni temu zakupiłam w biedronce sos chiński Aspiro, podobny do słodko-kwaśnego tej samej firmy.
Wolałabym sama zrobić taki sosik, ale jestem za leniwa, haha :D
Tak czy siak, w sosie jest dość sporo warzywek i nie jest taki kaloryczny, jak inne sosy tego typu.

A tutaj macie przepis na:
Warzywa z piersią, z sosem chińskim i makaronem ryżowym.

Potrzebujemy:
*1 marchewkę
*4-5 pieczarek
*1/2 małej cukinii
*kawałek czerwonej papryki
*trochę czerwonej cebuli
*1 papryczka ostra peperoni
*4 łyżki sosu chińskiego Aspiro
*makaron ryżowy wstążki TaoTao
*przyprawy (ja użyłam curry, pieprzu ziołowego, ostrej papryki, chilli i ziół prowansalskich)

Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy przygotowujemy według opakowania (ja dodałam do niego trochę curry żeby miał lekki posmak i żółtawy kolor)
2. Marchew i pieczarki kroimy w paseczki, cukinię, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko dusimy do miękkości na patelni teflonowej dolewając co jakiś czas wody, żeby nie przywarło.Przyprawiamy curry, pieprzem ziołowym i ziołami
3.W między czasie pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy ostrą papryką, chilli i ziołami. Dodajemy do warzyw i dusimy.
4. Jeśli warzywa są już miękkie dodajemy do nich 4 łyżki sosu chińskiego i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu.
5. Do warzyw, piersi i sosu dodajemy odcedzony makaron ryżowy i dokładnie łączymy.


 A tu macie zdjęcia sosiku wraz ze składemi wartościami odżywczymi.


2 komentarze:

  1. super przepisy! uwielbiam kuchnię chinską, dodaję do linków :***

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana dobrze by było, gdybyś podawała kaloryczność potraw

    OdpowiedzUsuń