sobota, 1 września 2012

Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną - bardzo FIT

Nie dodawałam przez dłuższy czas notek, ponieważ zepsuł mi się telefon i nie miałam jak robić zdjęć posiłków, a szkoda, bo przez pewien czas eksperymentowałam z całkiem nowymi przepisami.

Nie będę rozpisywać się na temat tego, że od poniedziałku znów zacznie się harówka ze szkołą, ale życzę Wam aby ten rok szkolny był w pełni udany :)

Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną.

Potrzebujemy:
*3 łyżki suche kaszy jaglanej
*pół małej cukinii
*1 małą marchew
*kilka piczarek
*kawałek papryki
*czerwoną cebulkę
*szpinak mrożony
*przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy według opakowania
2. Na patelni teflonowej rozmrażamy szpinak dolewając co jakiś czas wody i przyprawiamy (można użyć czosnku jak ktoś lubi)
3. Cukinię, marchew i pieczarki kroimy w talarki, paprykę i cebulkę w paseczki
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno całą cukinię, połowę porcji marchewki, pieczarek, papryki i cebulki, na to kładziemy szpinak i połowę porcji kaszy
5. Układamy resztę marchewki, pieczarek, cebulki i papryki oraz przykrywamy całość pozostałą porcją kaszy.
6. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 h w 180-200 stopniach

PS. przed włożeniem warzyw do naczynia żaroodpornego możemy je najpierw poddusić do miękkości na patelnii teflonowej - wtedy wystarczy wszystko zapiekać ok 30 min






3 komentarze:

  1. A na ile porcji jest zapiekanka? Ile kalorii w jednej?

    OdpowiedzUsuń