niedziela, 9 września 2012

Cynamonowy suflet z kaszy manny z owocami

No i się zaczęło :D 
Nie ogarniam jeszcze tego, że wakacje mi się skończyły. Nie umiem się jeszcze zebrać jakoś super do nauki po 5 miesiącach przerwy.
Mam nadzieje, że jednak dalej dam sobie radę ze szkołą, a może nawet pójdzie mi lepiej niż w zeszłym roku? Chciałabym :)

Nie posiadam jakiegoś profesjonalnego aparatu, a cyfrówką nie chce mi się bawić, więc robię zdjęcia telefonem ;p
a że mój jest niestety dalej w serwisie, te foty robiłam jakimś innym.


Cynamonowy suflet z kaszy manny z owocami

Potrzebujemy:
*1 małe jajko
*3 łyżki kaszy manny
*100 ml wody
*100 ml chudego mleka (u mnie 0,5%)
*słodzik
*aromat (u mnie waniliowy)
*ulubione owoce (ja dałam gruszkę, brzoskwinię i starte jabłko do masy z kaszy manny)

Przygotowanie:
1. Mleko z wodą wstawić na gaz, dodać kaszę mannę, aromat i słodzik. 
2. Wszystko zagotować aż do zgęstnienia.
4. Ubić białko jajka na sztywną masę.
5. W osobnej misce zetrzeć żółtko z lekko ostudzoną kaszą manną, bite białko również połączyć lekko z masą.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ulubione owoce pokrojone w kostkę, posypać cynamonem i zalać połową masy. 
7. Czynność powtarzamy jeszcze raz, a na wierzch możemy dodatkowo posypać musli, suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi czy świeżymi owocami.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. 



1 komentarz:

  1. Ale świetny suflet! :) Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń